Scholing Bewegingsgeneeskunde

Docenten van het team Scholing Bewegingsgeneeskunde richten zich op beroepsgroepen in de gezondheidszorg die zich bezig houden met pijn tijdens bewegen, moeite met bewegen, of vermoeidheid, en de mogelijkheid om door het bewegen, en met omgevingsverrijking, de gezondheid te bevorderen.

Wij willen wetenschap en praktijk graag dichter bij elkaar brengen.

We zijn van plan jaarlijks cursussen te organiseren, en terugkomdagen aan te bieden, we zullen beschouwingen over het raakvlak van praktijk en wetenschap publiceren, en andere activiteiten ondernemen die onze doelen bevorderen.

Docenten:

 • Onno G. Meijer
  Onno Meijer, arts, sinds de oprichting betrokken bij wat thans “Bewegings­wetenschappen” heet (VU), cum laude gepromoveerd in de psychologie. Nogal een zwerver, docent anatomie aan de universiteit van Kisangani (Congo/Zaïre), onderzoeker revalidatie bij de Yayasan Kristen Untuk Kesehatan Umum (Stichting voor Christelijke Gezondheidszorg) te Yogyakarta, Indonesië, en hoogleraar aan de Fujian Medical University, Fuzhou, China. Verslaafd aan nieuwe ontwikkelingen in de Bewegingsgeneeskunde. Maakt graag lange treinreizen in Europa, en is hier afgebeeld tijdens het ontvangen van een nep-roos ter gelegenheid van het schrijven van zijn 1000.000-ste Chinese karakter, een hobby bij wijze van omgevingsverrijking.
 • Maarten R. Prins
  Maarten Prins is een nieuwsgierige fysiotherapeut en bewegingswetenschapper. Naast zijn werk bij het Militair Revalidatie Centrum in Doorn voert hij momenteel een promotie-onderzoek uit gericht op de biomechanica van lage rugklachten. Ondanks zijn interesse in de mechanica ziet hij het belang van de immunologie en neurologie om patiënten echt verder te helpen. Als scriptiebegeleider van studenten Fysiotherapie aan de Hogeschool Utrecht en oprichter van JointFlow, een bedrijf dat zich bezighoudt met bewegingsregistraties op mobiele telefoons, is hij druk bezig collega’s deelnemer te maken van nieuwe kennis en mogelijkheden in de ‘bewegingsgeneeskunde’.
 • Jean-René Ruitenbeek
  Hoi mijn naam is Jean – René Ruitenbeek, ik ben 33 jaar oud en ik heb een achtergrond als bewegingswetenschapper, master sportfysiotherapeut en master manueel therapeut. Ik woon in het Limburgse Swalmen, ben getrouwd en heb twee zonen. Bij het Performenz instituut in Venlo werk ik samen met personal trainers en andere health professionals om mensen met complexe gezondheidsproblemen en ‘vage klachten’ multidisciplinair te ondersteunen in hun herstel. Mijn hobby’s bestaan uit sporten (zoals basketbal, volleybal, squashen en tennis) en quality time doorbrengen met mijn familie.
 • Henri Kiers
  Fysiotherapie, manuele therapie, bewegingswetenschappen, epidemiologie. Begonnen als sportleraar en badmeester in militaire dienst. Voorzitter Stichting Keurmerk Fysiotherapie. In 2014 gepromoveerd op propriocepsis bij lage rugklachten. Directeur en onderzoeker van/aan het Instituut voor Bewegingsstudies HU. Houdt van tomatensoep en heeft een hekel aan pseudowetenschappen.
 • Annemarie ten Cate
  Afgestudeerd in 1991, en sindsdien werkzaam als oefentherapeut, met sinds 2000 een eigen praktijk in Amsterdam west. Ik leg mij toe op patiënten met chronische pijn, vage klachten, en met name “somatisch onbegrepen lichamelijke klachten.” Maakt deel uit van het netwerk “functionele neurologische symptomen.”
 • Rodi Kosterman
  Mijn naam is Rodi Kosterman, woonachtig in Vleuten. In mei 2007 ben ik afgestudeerd aan de opleiding Sport- en bewegen. Aansluitend ben ik de opleiding fysiotherapie gaan doen aan de Hogeschool van Utrecht. Ik ben werkzaam geweest in het St. Antonius Ziekenhuis op de afdeling orthopedie en vanaf juni 2012 ben ik samen met mijn compagnon Fysiotherapie Bodyproof in De Meern gestart. Een vooruitstrevende praktijk die open staat voor nieuwe ontwikkelingen op gebied van revalideren. Ik ben leergierig, sport verslaafd (vnl. wakeboarden), erg geïnteresseerd in de werking van het brein en trotse vader van 2 kinderen.
 • Yannick Mahieu
  Yannick Mahieu is een (oud)topsporter en bewegingswetenschapper. Sinds het begin van zijn studie geïntrigeerd door het samenspel van het bewegingsapparaat en de neuroimmunologie. Geeft bijles in de exacte vakken aan middelbare scholieren en workshops over efficiënt studeren. Klimt in zijn vrije tijd geregeld op klimmuren, wandelt graag in het bos en rent de 100m in 11 seconden.
 • Website
  Onze website is met dank overgenomen van het Bestuur van de voormalige Stichting Bewegingsgeneeskunde. De website werd oorspronkelijk gemaakt door Max Osole, Amsterdam, en daarna omgewerkt door Alessio Guarguaglini, Asisti ICT, Leidschendam. De website is inmiddels volledig vernieuwd zodat deze weer voldoet aan de huidige manier van Internetgebruik. Laatste Upgrade september 2017.

Contact

Image module